nyarals fejlc

Miért Éppen Alaszka?

Nos, aki azt hiszi, hogy most egy unalmas földrajzi vagy történelmi jellegű tájékoztatót fog olvasni, az nagyon téved! Inkább vegye elő a történelemkönyvet és a földrajzi atlaszt és tanulmányozza azokat...Én, ellenben a fentiekkel, mindenki figyelmét szeretném orientálni eme csodás vidékre. Fontos megtudnunk és megértenünk ugyanis az itt található és végbenő lenyűgöző természeti csodák, látványosságok jeleneteit és folyamatait.

Amikor az ember azon kezd gondolkozni, hova is menjen vakációzni, nem éppen földünk ezen részére gondol. A hideg, havas és helyenként igen veszélyes Alaszkára.
Különösen azok, akik egyébként is hasonló éghajlati övezetből származnak.
A vakáció szó hallatán elsősorban a meleg, mediterrán típusú környezet jut eszünkbe. Azonban ne felejtsük el, hogy vakációzni nem csupán melegben, pálmafák árnyékaiban lehet és érdemes. Sőt, ami azt illeti, olykor éppen az ellenkezőjére van szükségünk. Alaszka ezt nyújtja nekünk.

Amerika egyik kiemelkedő szépségű országa, melyet 1876-ban vásárolt meg az akkori Oroszországtól. Azóta a kontinens északi tartományát ékesíti festői szépségével, érdekes tájaival, nevezetességeivel, vulkánjaival. Ez a gyönyörű ország tele van felfedezetlen területekkel, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb pillanatok várnak ránk.
Személy szerint nem tudtam például, hogy Alaszka bővelkedik működő, aktív vulkánokkal is...(Bár nyílván ez az én szegénységi bizonyítványom)
Napjainkban is számos publikációt tesznek közzé emberi áldozatokat követelő kitörésekről.
Egyes tudósok számára is meglepő jelenségekről tesz tanúbizonyságot ez a vidék.

Ellenben ez nem azt jelenti, hogy nem ajánlott idelátogatni. Éppen ellenkezőleg! A téli, extrém sportok kedvelői számára kitűnő lehetőségeket nyújtanak az izgalmas és meglehetősen veszélyes gleccserek, hófödte hegyoldalak. Azon látogatók pedig, akik a híres-neves szánhúzó kutyákra kíváncsiak, ők sem maradnak élmény nélkül. Habitustól, lendülettől, kíváncsiságtól, valamint vérmérséklettől függő programok várják az érdeklődők népes táborát. Száguldhatunk szánhúzó kutyák által húzott szánokon a varázslatos hegyek lankás lejtőin, de kiülhetünk egy pofás kis szálló teraszára is, ahol egy pohár forralt bor társaságában hódolhatunk a természet elementáris csodái előtt.

Ugyanakkor a hegyekről lezúduló, rohanó patakok, folyók is beindíthatják fantáziánkat. Különösen, ha mindezt a levegőből láthatjuk. Lehetőségünk van ugyanis sétarepülésre is, amely felülről tárja elénk Alaszka hegyláncainak idomait, valódi szépségét. Az ország híres továbbá számos nemzeti parkjáról is, melyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A körutak segítségével betekintést nyerhetünk ezen ország csodálatos élővilágába. Ugyanis eme lélegzetelállító terület minden egyes négyzetmétere tartogat számunkra meglepetéseket.

Köztük kiemelkedő hangsúllyal a Katmai Nemzeti Parkról teszünk említést, hiszen itt található a ’Tízezer Füst Völgye’, amely még ma is működő vulkánikus területként van számon tartva. Legutóbb 1912-ben bizonyította találó nevét, mikor is a térség egyik aktív vulkánja, a Novarupta mutatta meg elsöprő erejét. Ugyanakkor lenyűgöző is egyben, hiszen érthetetlen csodálattal szemlélhetjük az ennek következtében létrejött felszíni változásokat.

Bár, homokos tengerparttal nem, de barátságos, vendégszerető alaszkaiakkal viszont annál inkább találkozhatunk. Az ottaniak kifejezetten örülnek az idalátogató turistáknak, hiszen ők már tudják, akik egyszer átlépték e mesés ország határvonalait, új emberként térnek haza.
Ez az érzés pedig az impozáns tájak látványában és a zord éghajlatot meghazudtoló gazdag, színes élővilágban jut érvényre.

Alaszkában jelentős számú természeti jelenség van, melyek szépsége nem ismer határokat. Azonban van egy, ami szinte menetrendszerűen vonzza a turistákat. Ez a jelenség nem más, mint a lazac-rajokkal teli, lefelé zúduló folyók látványa. Többek között azért is páratlan a természet ezen munkája, mert a lazacok nem lefelé,hanem az árral szemben, felfelé úsznak. Ezt azért teszik,hogy lerakják ikráikat a szárazföld belsejében lévő édesvizekben.
Az esemény elsődleges haszonélvezői azonban az éhes mackók és bocsaik, akik ily módon töltik fel tartalékaikat, hosszantartó, téli álmuk idejére.

Ez a folyamat nem tart tovább néhány hétnél, akik valóban kíváncsiak erre a leírhatatlan látványra, azok próbálják június és július vége közötti időpontra datálni utazásukat.

Egy szó mint száz, lazacok és éhes mackók ide- vagy oda, Alaszka most is vár!
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.