nyarals fejlc

Amerikai Egyesült Államok - USA

Sokáig hidegen hagyott az Újvilág, talán mert messze volt, talán mert féltem, hogy csekélyke angol tudásom, amivel Európában elboldogulok, nem lesz elég a megértéshez. Mégis elérkezett az idő, amikor először repültem át az óceánt és ezt az utazást azóta számos követte.

Kontinensnyi ország.  Mindent megismerni nincs remény. Ha ott jársz, valami megérint, mást nem veszel észre. Így vagyunk ezzel mindannyian.

Nekem Amerika kapuja New York valamelyik repülőterén a Bevándorlási Hivatal. Nagyhatalmú intézmény sajátos atmoszférával, a hatalmas csarnokban berendezett szalagkorlátokkal sűrűn szabdalt fogadó térben éles vezényszavak irányítják a hosszú repüléstől megfáradt utasok ezreit, hogy az emberfolyam minél gyorsabban átjusson az ellenőrzésen, mert könyörtelenül érkeznek a repülők a világ minden tájáról és ontják magukból az utasokat. Mintha mindenki Amerikát akarná látni. Ha átjutottál a Bevándorlási Hivatalon, a boldogság önt el, nem akadtál fenn, szorongtál. Kishitűség!

Amerika egymás mellett élő nagyon különböző világok szövete, az alapító atyák leszármazottaitól kezdve itt találtak menedéket a világ más részeiről elüldözöttek, a jobb életre vágyók, a tízmilliónyi illegális latin bevándorló.

Az ország legalább három jellegzetes részre osztható: A Keleti- és Nyugati-part, a középső Amerika és a Dél. A kontinens két partján található a városi Amerika, az entellektüel Amerika gazdag és sikeres egyetemeivel,  múzeumaival, a városi  látnivalók tömegével.

Los Angelesben minden a filmiparról szól, hatalmas filmstúdiókkal, a Grauman's Chinese Theatre előtt a legendássá vált filmszínészek , a sztárok kéz- és lábnyomataival, kézjegyükkel.

Ha San Franciscoba nem mész el, nem láthatod a még mindig járó kábel kocsikat, melynek legérdekesebb része az a hatalmas fogaskerekekkel működő egyetlen központi terem, ahonnan a kábelek kijönnek és ahová befutnak. A kábel kocsi már régen csak turista látványosság, a „vezető” egy jókora vasrúddal indítja és állítja meg a kocsit. Dombra fel és dombról le, fantasztikus élmény, ne hagyd ki!

A városi Amerika legjellegzetesebb helye New York. Aki csak Manhattanban tölti el az idejét, az az érzése, hogy valamelyik nagyranőtt európai városban van, azzal a különbséggel, hogy itt minden az ég felé terjeszkedik. De van egy nyugalmas hely a kőrengeteg közepén a nagy kiterjedésű Central Park, ami a körülötte lévő kavalkádot tekintve csodának tekinthető a sok ugráló mókussal, a feketerigókkal, az évszázados fákkal, jégkorszakból itt maradt hatalmas lecsiszolt kövekkel, na és a base ballt napestig játszó gyereksereggel. A parkot ugyan átszeli az autóforgalom számára létesített út is, a Central Park elsősorban mégis a kocogók, a hosszútávfutók, az úrlovasok világa.  

New York másik arca Brooklyn, Bronx, Forest Hills, Harlem, Queens és ki tudja még hány önmagában is hatalmas városrész emberléptékübb együttese. Elegáns kertvárosi villáival, máshol sok-sok lepukkadt bérházzal, sivár utcákkal, széles utakkal és a mindenhová eljutó metróval. A városnak ezer arca van, önmagában mindegyik külön világ, vigyázz, ha azt hiszed, hogy ismered ezt a metromolist, nem ismersz belőle semmit, egy élet sem elég kiismerni minden titkát.

New York a múzeumok, színházak és operák, egyetemek és kórházak utánozhatatlan összlete. Meglepő sűrűséggel követik egymást az európai szemmel elképzelhetetlen méretű és gazdagságú könyvesboltok, ide beveheted magad akár napokra is. Az amerikai könyvkiadás megemészthetetlen, olvashatsz és nézegethetsz, leülhetsz és jegyzetelhetsz, tán egy disszertációt is megírhatsz!  Ha már belefáradtál az olvasásba, beülhetsz kávézóba, ehetsz néhány szendvicset. Nem zavarnak, nem szólnak hozzád, ha kéred segítenek. Ez egy életforma, máshol nem tapasztalható!

A Broadway talán ismertebb, de az én kedvenc helyem a Lincoln Center. A kis teret négy világhírű színház veszi körül, a főhelyen a Metropolitan Opera. A világ talán legismertebb operájában, ahol valóban világsztárok lépnek fel (persze nem mindig), nincs ruhatár. A nézők és hallgatók az ölükben szorongatják a kabátjukat, az előadás gyönyörű, de csak ez fontos, a néző kényelme kevésbbé!

Aztán Amerika másik világa a kontinens közepe, a Mississippi és Missourri által uralt hatalmas síkság és a Sziklás-hegység valamint a Nagy-tavak vidéke.  A két nagy folyó mintegy 1500 km-es széles síkság közepén hömpölyög, ez Amerika éléskamrája. Ameddig a szem ellát kukoricatáblák, az egyhangú tájat csak néha szakítja meg egy-egy nagyobb város magasra nyúló gabona silóival. Mintha egy másik világba érkeztünk volna, kis, néhány ezres települések körülölelve hatalmas kiterjedésű tanyavilággal. Életformává vált, hogy nem csak a földet művelő farmerek, hanem a közeli kisközségben vagy városban dolgozó családok is itt vesznek házat, persze ezért aztán csak gépkocsival tudnak közlekedni, a család minden felnőtt tagjának kell egy kocsi, mert különben a távolság foglyai Ez a hagyományos Amerika, gondolkozásában konzervatív, életvitelében modern, többnyire jómódú.

A Dél nekem New Orleans a Mississippi torkolatával, a folyón épített hatalmas olajfinomítókkal, ahová csővezetékeken érkezik az olaj a Mexikói-öbölből. Modernség és múlt, elválaszthatatlan. A rabszolga munkaerővel hosszú évszázadokig működtetett ültetvények ma már múzeumokként látogathatók. Szerencsére.
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.