nyarals fejlc

Ausztria

Ausztria, hivatalosan Osztrák Köztársaság Közép-Európában található, fővárosa Bécs, mely Ausztria kulturális, politikai és gazdasági központja. Közkedvelt európai turista célpont, mivel kulturális és művészeti szempontból hatalmas értéket képviselnek.

Bécs látnivalói a Kartnerstrasse környékén elsősorban a Szent István székesegyház, mely a város jelképe, továbbá a Kapucinusok temploma, mely 1633 óta a Habsburgok temetkezési helye. A templomban 144 szarkofág van, melyek közül 12 császár és 16 császárnő sírja. A Ring Ausztria 57 méter széles körútja, melynek hossza 4 kilométer, az épületeket a nemesi családok építtették. A Stubenring érdekességei az Uránia Csillagvizsgáló, a nyolc udvarral rendelkező kormányépület, a XX. század legelején épült Postatakarékpénztár, az Iparművészeti Múzeum, a Városi Park, az Állami Operaház, a Várkert, továbbá Goethe és Schiller emlékműve. A Heldenplatz-on található a Hofburg, mely 18 épületrészből álló épületegyüttes, mely közel egy évezreden át alakult ilyenné, az eredeti épületből csak a Várkápolna részletei maradtak fenn eredeti formában. Éjszakai kivilágításban Ausztria legszebb látványossága. A Maria Theresien Platz-on található a Művészettörténeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Vásárpalota és a Népszínház. A tér közepén a császárnő emlékműve található. A Dr. Karl Renner Ring-en található a Parlament épülete, a Népkert és a Városháza. A Dr. Karl Lueger Ringen található az Egyetem és a Burgtheater, mely erősen hasonló a drezdai operaházhoz. A Rooseveltplatz-on található az a Fogadalmi templom, mely a bécsi nép adományaiból épült a XIX. században.

Ausztria második legfontosabb egyetemvárosa Graz, mely Stájerország székhelye. A város 2003-ban Európa kulturális fővárosa volt. Graz-ban található a Schlossberg, melyhez Ausztria legmeredekebb fogaskerekű vasútja vezet fel. Látnivalói a Szabadtéri Színpad, a Harangtorony, a Mesevasút, a Török kút, az Óratorony és a 80 mázsa, mely Graz jelképe. Graz belvárosában érdemes megnézni az Operaházat, a Városházát, a Városi Múzeumot, a Városi Parkot és II. Ferdinánd mauzóleumát. A város legszebb műemléke az Eggenberg kastély, melyet a birodalmi herceg építtetett a XVI. században. A város további látnivalói a Dóm, a Színház, a Művészetek háza, a templomok és a Botanikus kert. Graz múzeumokban is bővelkedik, némelyik emlékműnek nyilvánított épületben foglal helyet.

Ausztria harmadik legnépesebb városa Linz, mely Felső-Ausztria székhelye. Az acélváros mára már kulturális városként is jellemezhető. A város templomai a Városi plébániatemplom, a Martinskirche, Landhauskirche, az Orsolya templom, az Irgalmas barátok temploma, az Új székesegyház, a Régi dóm és a Kapucinusok temploma. Linz kastélyait Ausztria legszebb épületeiként tartják számon. Ezek a Weissenwolff palota, a Várkastély és a Püspöki palota. A város szépségét növeli a Népkert és a Botanikus kert, továbbá a Városháza, Erzsébet királyné szobra és a Szentháromság szobor.

Ausztria negyedik legnagyobb városa Salzburg, melyet gyakran hívnak Mozartstadtnak, mivel Mozart e város szülötte és élete jelentős részét itt élte le. Salzburg a mai Ausztria legrégibb városa, melynek Óvárosa népesült be leghamarabb. Kulturális hagyományai nagy múltra tekintenek vissza. Itt található Ausztria legrégebbi alagútja, továbbá a világ legrégebbi kötélvasútja. Hohensalzburg Közép-Európa legnagyobb katonai építménye, mely épen ránk maradt. A várat 1077-ben építették, majd az évszázadok során egyre bővítették, egyre több védfalat és bástyát toldottak hozzá. Az erőd a XVI. század elején érte el mai méretét, az építményt bevehetetlennek tartották. A XVII. században még egy védelmi rendszerrel bővült, majd egészen a második világháborúig katonai támaszpontként funkcionált.

Ausztria nemzetközi jelentőségű üdülővárosa Bad Ischl, mely a XIX. század elején nyitotta meg kapuit. Az ischli gyógyfürdő alapítási éve 1823. A gyógyulni vágyó betegek szinte megrohamozták a gyógyfürdőt mely gyorsan európai hírnévre tett szert. A fürdővendégek között volt Rudolf trónörökös, Ferenc Károly főherceg és Zsófia főhercegné. A fürdő megnyitását követően öt évvel nyílt az első szálloda, melyet ekkor már nagyon igényelt az erőteljes turizmus. Ausztria kedvelt fürdővárosa akkor élte fénykorát, amikor Ferenc József ide helyezte hivatalos nyári rezidenciáját, majd eljegyzésére is itt került sor Erzsébet hercegnővel. A zenei élet kiválóságai is kedvelték a várost, sokuk villát építtetett, melynek nagy része fennmaradt. Ezek a Lehár-villa, Brahms-villa, Johann Nestrov villája, Johann Strauss villája Oskar Strauss villája. Sok hírességnek emeltek emlékművet a városban melyek megtekinthetők, a Kaiser-Jagdstandbild, a Rudolf-emlékmű, a Wirer-emlékmű, a Hasner-emlékmű, a Lehár-emlékmű és a Stelzhamer-emlékmű. A város legrégebbi kávéháza, a Café Ramsauer 1826 óta üzemel. A gyógyvíznek köszönhetően nyilvános kutak is vannak a városban, a Ferenc Károly kút, a Maximilian kút, a Mária-Lujza forrás és az Onderdonk kút. Templomok is vannak szép számmal a városban, de közel nem annyi, mint ami Ausztria többi városára jellemző.

Kismarton Ausztria Burgenland tartományának székhelye. Nevezetességei az Esterházy kastély, mely vízivárnak épült majd később épült ki kastéllyá, a Haydn ház, mely ma múzeumként működik, a ferences templom és kolostor, mely Esterházy Miklós fogadalmának eredménye, valamint a dóm, melynek elődje a XIII. században épült. Nevezetességei miatt Kismarton is Ausztria kedvelt látogatott helyei közé tartozik.
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.