nyarals fejlc

Bulgária Nyaralás

Bulgária tengerpartja mai napig közkedvelt nyaralóhely a turisták körében, fővárosa Szófia, mely önmagában megér egy rövid városnézést. A főváros a XIX. század vége felé kezdett kiépülni, a városképre a szép ortodox templomok a legjellemzőbbek, melyek mindegyike Szófia fő katedrálisára hasonlít. Az Alexander Nyevszkij Székesegyház a XX. század elején épült, ennek köszönhetően igen jó állapotban van. Ennél régebbi korok emlékei a római kori ásatások, továbbá a Bojána templom, mely a XI. században épült. A város főutcája, a Bulevard Vitosa, önmagában is látványosság, egy sétáló és vásárlóutca, mely a központtól a Kultúrpalota felé vezet. Bulgária fővárosában járva kihagyhatatlan a Banya Basi Dzsámi megtekintése, mely a török időkből való ránk maradt épület, továbbá a Szent György templom, mely a késői római kor emléke. Érdekessége, hogy a kegyhely a Sheraton Balkan Hotel belső udvarán helyezkedik el. Szófia éjszakai élete pörgős, rengeteg a zenés táncos hely. Bulgária, mint nyaralóhely, elsősorban a tengerpartja miatt vonzza az idelátogatókat. Két leglátogatottabb hely az országban Napospart és az Aranypart, vagy más néven Aranyhomok.

Napospart a nessebari öbölben, Burgastól 30 km-re található, a part 8 km hosszú. A strand biztonságos, mivel fokozatosan mélyül. Tavasztól őszig az átlag hőmérséklet 27 fok, a tenger vize meleg. Másik nagy előnye, hogy a tenger itt sokkal kevésbé sós, mint például az Adrián. Bulgária Napospartját 1959-ben kezdték kiépíteni, eredetileg is üdülőhelynek tervezték. Naposparttól 3 km-re található Sveti Vlas, mely egykor egy kis halászfalu volt, mára közkedvelt üdülőhellyé nőtte ki magát. A faluból kiváló a panoráma Napospartra és Neszebarra.

Aranypart, vagy Aranyhomok Bulgária másik erősen közkedvelt üdülőközpontja. Kiépítése ugyanakkor kezdődött, mint Napospart. Várnához igen közel található, tulajdonképpen mára már összeépült a várossal. A strand 4 km hosszú, lassan mélyülő, nevéhez hűen arany színű homokkal borított. Itt találhatjuk Kelet-Európa legjobb aquaparkját. Az önfeledt nyaralókon kívül a gyógyulni vágyók is szívesen keresik fel Bulgária közkedvelt nyaralóhelyét, mivel egy gyógyfürdő-központ is található itt természetes gyógymedencékkel. Amennyiben kirándulni támad kedve a nyaralóknak, érdemes meglátogatni az Aranypart Természeti Parkot, mely igen közel található a strandhoz. A természeti park 1943 óta várja a látogatókat, hogy megmutassa számukra a különleges állatokat és növényeket. Szintén néhány kilométerre található az Aladzha sziklakolostor, mely a XIII. században lett kialakítva egy cseppkőbarlang belsejében. Hasonlóan közel, 30 kilométerre található Balchik, melynek palotája csodálatos, továbbá a botanikus kert igen népszerű, melyet még a román királynő építtetett 1926-ban, ekkor még Balchik nem Bulgária, hanem Románia része volt.

Bulgária másik nagyon közkedvelt turista célpontja Neszebar, melynek történelmi óvárosa a világörökség része. Napospart szomszédságában helyezkedik el a félszigeten. A városka egy kis halászfalu volt, a XX. század elején indult fejlődésnek, mint üdülőhely. Ekkor restaurálták az óvárost, továbbá kiépült a turizmus kielégítésére irányuló új városrész. Gazdag történelmi múltjának nyomai megmaradtak. Templomait lehetetlen felsorolni, úgy is emlegetik a helyet, mint a világ legnagyobb templom-lakos arányú városa. Neszebar Bulgária egyik legrégibb városa, a ránk hagyott leletek szerint már i.e. VI. században létezett. Érdemes végig járni régészeti kincseit, mint például a török kori szélmalmot, a bizánci kapubástyákat, továbbá a legszebb templomokat, valamint a műemlék házakat.

Bulgária harmadik legnagyobb városa Várna, melyet nyári fővárosnak is neveznek. Bulgária legnyugatiasabb városának számít, mely Aranypart közelségének, a turizmusnak köszönhető. Rengeteg műemléket rejt a város, mely az Aranyparton töltött nyaralást teszi tartalmasabbá. Itt láthatjuk a világ legrégebbi arany leleteit, melyet a Várnai Régészeti Múzeum őriz. A város fő nevezetessége a Tengeri Kert, mely a XIX. század közepén jött létre, itt található a világhírű várnai akvárium. Amennyiben építészeti látványosságokra vágyunk, tekintsük meg a Katedrálist, mely Várna egyik szimbóluma, továbbá az Euxinográd-palotát, melynek csodás kertje önmagában különlegesség. Várnában található Európa harmadik legnagyobb fürdőromja, a Római terma.

Bulgária második legnagyobb fekete-tengeri nyaralóhelye Burgasz, mely egyben az ország negyedik legnagyobb városa. Itt található Bulgária legnagyobb kikötője, ebből következően fontos ipari és kereskedelmi központ. A várost az ókori görögök alapították, később a rómaiak katonai támaszpontként használták. Épületei, melyek nagy része a XX. század legelején épültek, érdemesek a megtekintésre. Katedrálisai, templomai és az operaház érdekes építészeti látványosságok. Itt kerül megrendezésre minden évben a Nemzetközi Folklór Fesztivál, mely világhírnévre tett szert az elmúlt évtizedekben. Bulgária legrégebbi gyógyfürdője a burgaszi termálfürdő, melyet már 1500 éve látogatnak a világ minden tájáról. Burgasztól nem messze található az ősi város, a „bolgár St. Tropez” Szozopol, mely népszerű nyaralóhely. Óvárosa hangulatos, strandjai zsúfoltak.

Várnától nem messze található Albena, melynek homokos partja szintén vonzza a nyaralókat. Ez egy üdülőváros, mely Bulgária legmodernebb települése. Finom homokos partja 5 km hosszú. Aki Albenát veszi célba, gyönyörű környezetre és luxus körülményekre számíthat.
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.