nyarals fejlc

Csehország

Csehország eredetileg az országnak egy tartományát jelölte, a történelmi Csehországot, az ország másik két régiója Morvaország és Cseh-Szilézia, az idők folyamán alakult ki, hogy az egész országot Csehország néven jelölték, melynek hivatalos neve Cseh Köztársaság.

Csehország fővárosa és legnagyobb városa Prága, melynek történelmi központja a világörökség része. A város különböző negyedeinek külön történelme van, melyek mindegyike a látnivalók sokaságát nyújtja az idelátogatóknak. Az Óváros Jókai szerint „egyetlen nagyszabású múzeum”, mely ma is ugyanannyira jellemző a városrészre. Eredetileg apró települések sokasága volt itt, melyek a piac köré települtek, majd városfalat emeltek köré és városi rangot kapott, majd a XV. században érte el fejlődése csúcsát. Az Óvároshoz szervesen kapcsolódik Josefov a Zsidóváros. Legfontosabb zsinagógái a Maisel-zsinagóga, Pinkász-zsinagóga, Régi-új zsinagóga, Magas zsinagóga, Klausz-zsinagóga és a Spanyol zsinagóga. Itt található az Állami Zsidó Múzeum, a Zsidó tanácsháza és a Régi zsidó temető.

A Zsidóváros egyik fő nevezetessége Franz Kafka szülőháza, továbbá az Iparművészeti Múzeum és a Szent Ágnes kolostor. Az Újvárost IV. Károly császár alapította a XIV. században, központja a Vencel tér. A városrész emlékei a Nemzeti Múzeum, a Rendezvények háza, a Nemzeti Színház és a városháza. Ezen kívül még érdemes megtekinteni a Moldva parti Fred and Ginger üvegpalotát. A Hradzsin negyen legmonumentálisabb látnivalója a Szent Vitus székesegyház és a Királyi Palota. Szintén itt látható Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló szobor. Látványos épületek a Vár, az Érseki palota, a Schwarzenberg palota, a Sarm palota, a Toscanai palota, a Martinic palota, a Külügyminisztérium és a Nemzeti Galéria. A Kisoldal városrész a Moldva túlpartján fekszik. Épületei szinte változatlanul maradtak ránk a XVIII. századból. Leglátványosabbak a Szent Miklós templom, a Szent Tamás templom, a Wallenstein palota, a Lichtenstein palota, a Lobkovitz palota, mely jelenleg a német nagykövetségnek ad otthont és a Thun-Hohenstein palota, melyben az olasz nagykövetség működik. A Petrin hegyre innen sikló visz fel az Éhségfalhoz, a Csillagvizsgálóhoz és a kilátóhoz. A várnegyedben található a Prágai Vár, mely Csehország államiságának jelképe és a legmeghatározóbb városképi építmény, mely egy évezreden át épült és 1918-ig az uralkodók koronázásának színhelye volt, azóta a köztársasági elnök székhelye. Az építmény több épületből áll, a vár területén belül található a Régi Királyi Palota, továbbá templomok, paloták és kertek sokasága. A Szent György Bazilika Prága legrégibb román stílusú épülete, továbbá itt található Csehország első kolostora is, mely ma kiállítóteremként funkcionál. A Prágai Vár érdekessége az Arany Utcácska, ahol középkori viskók vannak, melyben alkimisták és asztrológusok laktak akkoriban, továbbá itt található Franz Kafka otthona is.

Csehország jelentős városa Brno, mely Morvaország fővárosa. Európa leghíresebb vásárterületét találjuk itt, melyet a XX. század elején alapítottak. A város legextrémebb látványossága a Kapucinusok Szent Kereszt Temploma, ahol 153 múmiát őriznek, többek között a néhai szerzetesek földi maradványait. Spilberk vára a XIII. században épült, majd később erődítménnyé vált. A második világháború alatt a Gestapo központja volt, ma a Brnói Városi Múzeumnak ad otthont. Különösen ismert épülete a városnak a Villa Tugendhat, mely a világörökség részét képezi.

Csehország harmadik legnagyobb városa Ostrava, az eredeti település az Ostrá folyó mellett helyezkedett el. Ostrava ipari település volt nagyon sokáig, a vasmű volt a város fejlődésének alapja. A bányászat és az ipar erős környezeti szennyezéseket okozott, melyeket mára már beszüntettek. A város érdekességei a természeti képződmények, melyek Csehország egyedülálló természetes látványosságai. Legismertebbek a svéd gránit kőbálványok.

Csehország nyugati részének központja Pilsen. Ebben a városban található Csehország legnagyobb tere a Köztársaság tér, melynek mérete 193 x 139 méter. A város három nevezetessége a Városháza, a Serfőző Múzeum és a Szent Bertalan templom.

Csehország legnagyobb fürdőhelye Karlovy Vary, melyet évente rengeteg gyógyulni vágyó keres fel a világ minden tájáról. A városnak 300 gyógyvíz forrása van, melyek jelentős ásványi forrással rendelkeznek. A város specialitása a Becherovka, melyet nem csak Csehország szerte, de a világ minden táján ismerik, továbbá a Moser üveg. Ezen a helyen rendezik meg évente a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivált. Leglényegesebb látnivalói az Imperial Gyógyszanatórium, a Császárfürdő, a Kastélykút, a Pasteur-ház, a Thermal Hotel és a templomok.

Csehország királyi városa volt a XIII. századtól Magyarhradis, mely Morvaország déli részén található. A várost II. Ottokár alapította, a XV. században Mátyás király elfoglalta, melynek emlékét a városfal Mátyás kapuja őrzi. Ebből az időből származik a Szent Erzsébet kápolna, a Slunce szálloda, a ferencesek kolostora és a régi városháza.

Csehország várai és kastélyai hatalmas kulturális értéket őriznek. A leghíresebb vár Kartejn, mely Prága közelében van, itt őrizték a koronázási ékszereket. Jelentős várak még Zvikov vára, Krivoklat királyi vára, Pernstejn vára. A legszebb kastély a litomysli, mely a világörökség része, ugyanúgy, mint a Jindrichuv Hradec-i és a Velké Losiny-i várkastélyok, melyek a középkori boszorkányperek révén váltak hírhedté. Csehország olyan mértékben híres barokk kori várkastélyairól, hogy képtelenség mindet felsorolni. Néhányat átépítettek, de legtöbbje eredeti formájában maradt ránk, mégis sokkal népszerűbbek a XIX. században épült romantikus stílusú kastélyok, melyek mesebeli külsőt közvetítenek. Ezekben az épületekben a mai napig kiállítások, fesztiválok történelmi bemutatók zajlanak. Néhányban még szállást és vendéglőt is üzemeltetnek.
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.