nyarals fejlc

Egyiptom

Az Afrikai kontines legismertebb és legnépszerűbb országa Egyiptom. A világ egyik leghatalmasabb folyama, a Nílus szeli ketté, mely mentén évezredeken át virágzott az egyiptomi kultúra. Deltatorkolata már a régi időkben is segítette a hajósokat főbb városainak a szárazföldi utazásnál gyorsabban való megközelítésében. A turisták számára ma is népszerűek a nílusi hajóutak.

Egyiptom hallatán a legtöbb embernek a Gizai piramisok, és Szfinx jut eszébe. Mondhatjuk, hogy jogosan, hiszen kevés olyan évezredes építmény létezik, mely ilyen jó állapotban megmaradt. Még ma is megdöbbenti az embert, hogy voltak képesek a maguk kezdetleges eszközeivel ilyen monumentálisat alkotni.

De Egyiptom nem csak a régi emlékek maradványait, hanem az arab kultúrát, szokásokat is magába foglalja. Így, ha eljutunk egy arab étterembe ne csodálkozzunk, hogy a disznóhús nem szerepel  rajta. Egyiptom lakóinak nagy része szegény, hús csak ünnepekkor kerül az asztalra, akkor is a bárányból, csirkéből készült ételeket fogyasztják.
A nevesebb szállodák felkészültek a nyugati ember igényeinek kielégítésére. A turistákért mindent jelszó alatt itt még a hagyományokkal is dacolnak az ételek dolgában, a hangulatot viszont igyekeznek feledhetetlenné tenni. Igyekeznek odafigyelni a higiéniára, legtöbbször sikerrel.

Az utcai árusoknál kapható nemzeti ételek, mint a falafel vagy a kushari is zöldségből, főként babból készülnek. A magyar ember híres arról, hogy a jól fűszerezett étel az igazi. Az arabok jól fűszerezett ételei viszont egy turista gyomrának megrázó élményt jelenthetnek. Készüljön fel némi gyógyszerrel, ha a konyhájukat is szeretné közelebbről megismerni.

Az országba való belépésnek nem feltétele egyik védőoltás sem, amennyiben nem fertőzött országból érkezünk. Tudnunk kell azt is, hogy a higiéniában nem igazán jeleskedő országról van szó. Csapvizet még véletlenül se igyunk, válasszuk inkább a palackozott vizet, üdítőt. Főként főtt ételeket fogyasszunk, gyümölcsöt is csak akkor, ha magunk mostuk meg. Egyiptomban nem ritka a Hepatitis A és B változata valamint a hastífusz.

Ha biztosan el akarjuk ezeket kerülni, tartsuk be a fent leírtakat és gondolkozzunk el az utazás előtt legalább 1 hónappal, nem akarunk-e ezek ellen a betegségek ellen védőoltással is védekezni. Ahhoz, hogy az oltás tényleges védelmet nyújtson legalább 1 hónappal az indulás előtt kell beadatni.

Amennyiben a Níluson való hajózást is ki szeretné próbálni, ajánlatos elgondolkozni a malária elleni védekezésről, mivel a délebbi területeken elég sok moszkitó található a víz menti mocsarakban.

Kihagyhatatlan élmény a bazár meglátogatása. Itt lehet beszerezni a hazaviendő szuvenírokat, A shisda vagyis a vízipipa nagyon népszerű, de selymet, fűszereket, ajándéktárgyakat is vehetünk. Egy a fontos alkudni, alkudni, alkudni. A kereskedők elég magas áron kínálják a portékáikat, tudják, hogy azt az árat úgysem kapják meg, így élvezhetik az alkudozás örömeit.

Egyiptomban az alkudozás végül mindkét fél megelégedésére történik. A mai bizalmatlan világban meglepő az itteni emberek közvetlensége. Csak az arab világban találkozunk olyan kereskedővel, aki teával kínál, és őszinte kíváncsisággal fordul felénk. Kairó legnagyobb bazárja a Khán el-Khalíli bazárnegyed.

A közlekedés szintén sok furcsaságot rejt magában. Ha a helyi buszokat szeretnénk kipróbálni, legyünk fürgék, hogy időben el tudjunk ugorni a fel-le ugráló emberek elől. A vezetési stílusukat tekintve olyan, mintha egy KRESZ nélküli területre téved az ember. Az állandó dudálás, a lassú tempó nagyon eltér a mi közlekedési szokásainktól.  A taxi elég népszerű közlekedési eszköz, de a viteldíjba nem árt a beszállás előtt megegyezni, ha nem akarunk kellemetlen meglepetést.

Egyiptom klímájából adódóan célszerű vékony anyagú, könnyen szellőző ruhát viselni. És főként a városokon kívül való kirándulások alkalmával kalapot és vizet vinni magunkkal. Ajánlom, hogy még az elutazás előtt ismerkedjenek meg a látnivalókkal, és az ott töltendő időtől függően válogassák ki a megnéznivalókat. Ne akarjanak mindent egy hét alatt megnézni, mert úgysem lehet. Ha egy kis szeletét látták Egyiptomnak de behatóbban, többet tudtak meg róla, mintha körülrohanták volna az országot.
Egyiptom az ország, amit látni és érezni kell.
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.