nyarals fejlc

Finnország

Hogyan is lehetne Finnországot jellemezni? Ha valaki meghallja ezt a szót, akkor több dolog is eszébe juthat eme kevésnek mondható kis földrészről. Szokták ugyanis Finnországot az ezer tavak országának is nevezni, melyet gyorsan meg is próbálunk pontosítani, ugyani több mint százkilencvenezer tó található Finnországban. Emellett pedig mindenki jól tudja, hogy a Mikulás itt lakik, Lappföldön, és minden évben várja az odalátogatókat. Sőt az egész év nyitva áll a Mikulás ajtaja előtt, ugyanis egész évben hó fedi ama területeket. Ezért is nevezhetjük kicsit ellentmondásosnak Finnországot, mivel ettől eltérően a déli országrészeken, nyáron, akár húsz fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ami talán még legalább ilyen könnyen köthető a finnekhez az nem más mint a mindenki által jól ismert szauna. Ez ugyanis innen ered, s ősi hagyománya van a kémény nélküli, kis füstös faházaknak, melyekbe gondosan megépített kis tűzrakhelyre köveket tettek, s ezt locsolták vízzel. Szól is egy régi közmondás a finneknél, miszerint, hogyha az alkohol vagy a szauna, esetleg a kettő egyvelege már nem segít a betegen, akkor bizonyára meg fog halni.

Az embert szinte magával ragadja a több ezer négyzetméternyi terület, melyet fenyőfa rengetek borít, s a kis szigetek, melyek ki-ki emelkednek a különleges formájú tavakból. Finnország egész területe csaknem érintetlen szépségét megőrizte, s folyói, kristálytiszta tavai legalább olyan tiszták, mint a levegő. Mindazonáltal, biztosan kellemes időtöltésnek nézhetünk elé, hogyha a természettől egy kicsit ódzkodunk, ugyanis kiemelten magas színvonalon működnek, a jól szervezett, és országszerte jól elosztott sportcentrumok, városi, kulturális, és egyéb szabadidős programok. Finnország területe több mint háromszor nagyobb mint Magyarországé, ám lakossága nem sokkal haladja meg az ötmilliót. Mint a legtöbb Európai Uniós országban, itt Finnországban is az Euró a hivatalos pénznem, mindezek mellett pedig két hivatalos nyelvet tudhatunk be eme páratlan országnak a finnt, és a svédet. A népesség túlnyomó többsége beszéli a finn nyelvet, emellett törpül el a 6%-os svéd anyanyelvű lakosság, és még több kisebb finnugor és más nyelvcsalád képviselteti magát. A Finn nyelv egyszerűen csodával töltheti el ama hallgatóját, ugyanis olyan mintha egy mesében lennénk. Finnország fővárosa Helsinki, mely nem sokkal több mint ötszázezer lakost tudhat be magának. Mit is érdemes megnézni a fővárosban? Ha esetleg Espoo felől érkeznénk vonattal, akkor biztosan látni fogjuk jobb oldalt a rusztikus parlamentet, mely gyönyörű márványos homok sárga színben pompázik a lemenő napfénynél. Finnül Eduskuntatalo a neve.

Az egész országban kedves emberekkel találózhatunk, és szerencsére nem érkezett el hozzájuk a modern kor ama sajátos velejárója, hogy az emberek elidegenednek egymástól. Félre ne értse senki, a közvetlenség, és a barátias megnyilvánulások még nem azt jelentik, hogy mindenkit közel engednek magukhoz. Reggelente a Jó reggelt, azaz Hyvää päviä-val köszönnek egymásnak, és bizonyos szabályokat igen komolyan vesznek. Ilyenek találhatóak meg például egy vendégelés kapcsán. A vendégek szinte mindig pontosan kell, hogy érkezzenek, mivel ha esetleg meg is sértődnek emiatt, minden bizonnyal nem fogják kimutatni, de nem felejtik el egykönnyen. Bevett köszöntési formájuk nekik is a kézfogás, ám ha tudják, hogy más kultúrából valók vagyunk, akkor minden bizonnyal megengednek majd maguknál pár csókot is köszönéskor. A vendégek bevett szokása, hogy ajándékot visznek mindig, s legtöbbször virág képezi ennek tárgyát. Kedves, baráti csevejt majd minden bizonnyal a közös étkezés fogja megszakítani. A vendéglátó kijelöli a vendégek helyét szinte mindig. Majd a vendéglátó minden finomsággal telerakja az asztalt, melyek közül elsőnek ő vesz, és ő is kezdi el az evést, és majd csak ezután következik a vendég. Hogy milyen ételeket esznek leggyakrabban a finnek? Főként zöldségeket, gyümölcsöket, és természetesen halat, ezért is gazdagítják receptúrájukat különfél tengeri ételek. Bogyóikból,csipkebogyó, eper, málna, és esetleg áfonya, népszerű desszerteket és erős, tömény szeszes italokat készítenek.

A karácsonyról pedig mindenképp beszélni kell. Kifejezetten nagy, és szép hagyományokkal övezett ünnep ez a finnek körében, most csak részletekben. 24-én hagyományosan, fahéjas tejberizs a reggeli, melybe egy mandulát rejtenek, s aki megtalálja, ha nő,házasság eljövetelére számíthat. Ezen a napon különösen figyelmet szentelnek a velük élő állatokra, és megvendégelik azokat, és a kinti madarakat is. Régi hagyománya Finnország népének, hogy a régi fővárosban, Turkuban, a régi városháza erkélyéről kihirdetik a karácsonyi béke eljövetelét, mely egészen vízkeresztig tart. Ezen kis időközben, a törvény szigora sokkal súlyosabban súlyt le a törvényszegőkre. Eme formalitás már több mint 600 éve tart! A karácsonyi ételeik között találunk hagyományosan heringet, sült sonkák, azaz kinkku-t, sült krumpli kását, májpástétom, szilvaleves, és gyömbéres süteménnyel azaz piparkakku-val fejezik be az étkezést. A gyerekeknek a Mikulás, azaz a Joulupukki hozza az ajándékot, s előtte családi szaunázás történik. A felnőttek fűszeres forralt bort isznak, glögit. A munkahelyek is szerveznek kis karácsonyi összejöveteleket, azaz pikkujoulu-kat.

Finnország páratlan kultúrája, nyelve, és feledhetetlen természeti adottságai igézik meg mindazokat, akik egyszer is bejárják Finnország, legalább egy kicsiny területét.
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.