nyarals fejlc

Sajt, bor, Párizs, elegancia, divat – avagy Franciaország

Franciaországról egy „kívülálló” európainak leginkább a fenti kifejezések jutnak eszébe. Mindig is egyedülálló népnek számítottak, talán a művészfilmjeik, a nyelvük, a konyhájuk a viselkedésük miatt. Sokak számára éppen ezért vonzó és különleges és pont ez készteti őket az odalátogatásra, holott lehet, hogy nem is tudnak arról, hogy az egész ország maga is mennyire csodálatos és sokoldalú.

Ha egyszer úgy döntünk, hogy meg akarjuk ismerni Franciaország igazi arcát, akkor semmiképpen ne szezonban látogassunk el oda, és ne a fővárossal kezdjük. Az biztos, hogy mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kirándulóhelyet, függően attól, hogy túrázni szeret-e jobban, várost nézni, vagy csak egyszerűen a tengerparton pihenni. Franciaország sokszínűségét le sem lehet írni, hiszen mehetünk tengerparti nyaralóba májustól, felfedezhetjük a Mont Blanc-t, Európa csúcsát az Alpokban, bóklászhatunk Ady Endrét követve Párizsban, megismerhetjük Bretagne-t és az ott élő bretonokat, akik a mai napig megőrizték a saját ősi kultúrájukat; vagy átélhetjük a történelmet a Loire-menti kastélyokban. Ám ez csak néhány úti cél a millióból.

A főváros, Párizs környékén az éghajlat hasonló hazánkéhoz: a tél hideg, a nyár pedig meleg, akár forró is lehet. Ám az óceán közelében és délen, a Cote d'Azur-ön az idő sokkal melegebb. A hegyeket pedig a legtöbb helyen örök hó fedi.

A francia városlakók furcsa szokása, hogy a nyár közeledtével „kimenekülnek” a városból általában a tengerpartra és kipihenik az egész éves fáradtságot. A város ilyenkor kiürül és elözönlik a turisták. Így, ha az igazi párizsi életre vagyunk kíváncsiak, akkor az ősz beköszöntével kell odalátogatnunk, és így talán még romantikusabb is sétálni a vörös őszben a Szajna partján, mely csodásan kettészeli a várost. Muszáj megtekinteni a kötelező hírességeket, így a Notre-Dame-ot, az Eiffel-tornyot, a latin negyedet, a Pompidou Centre-t, a Sacré Coeur-t és a Moulin Rouge-t. Ám, érdemes kimenni a külvárosba is, és elveszni az apró kis utcákban, beülni egy kávéra egy ici-pici kávézóba és nézni, ahogy rohannak az emberek.

Ha már a kávézóknál tartunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy egy igazi, hamisítatlan francia éttermet is ki kell próbálnunk, ahol megkóstolhatjuk ezer év történelmét, a gasztronómia csodáit és a méltán legváltozatosabb európai konyhát. Fontos még figyelni arra, hogy ne együk degeszre magunkat már az első fogásoknál, ugyanis, náluk több, mint 6 (!) fogásra kell számítani. A franciák nagy igénnyel választják meg az ételek mellé a finomabbnál finomabb borokat és sajtokat, melyeket „levezetésül” tálalnak utolsó fogásként. Még ha most ódzkodunk is tőle, azért ott érdemes megkóstolni a híres escargot-ot, a csigát. A tipikus francia reggelit is ki kell próbálni: narancslé, kávé (vagy tejeskávé), croissant vagy baguette és egy kis lekvár. (Érdekesség, hogy ők nem szoktak sós ételeket fogyasztani reggelire.) Italok közül a bor és a kir (kevert ital, almabor és egy más ízesítésű szirup), illetve az apéritif-ek (előétel előtt) és a digestif-ek (emésztést segítő) a kötelezőek.  

Már jóllakottan pedig ki lehet fogni egy alkalmat, mikor a franciák éppen ünnepelnek, pl.: a nemzeti ünnepségsorozatot július 14-én, amire rettentően büszkék, vagy az Avignon-i színházfesztivált szintén nyáron, a Jazz Fesztivált ősszel és a kis falvak különböző szentjeinek ünnepeit (ez térségenként változik).

Nem csak a nagyvárosokkal érdemes megismerkedni, ha Franciaországban járunk… Rengeteg apró falvacska található még, ahol őrzik a népi kultúrát és ebbe az izgalmas világba sok szeretettel betekintést is engednek. Nem hátrány, ha legalább konyhanyelvi szinten beszél az ember franciául, de ha nem, akkor is segítenek az emberek, igaz, akkor csak kézzel-lábbal.

A vasúti közlekedés jól kiépített, így hamar el lehet jutni a kívánt helyre, bár az árát igencsak megkérik, de mindenképpen érdemes legalább egyszer vonatra ülni. Fontos még, hogy euróval a zsebünkben érkezzünk, ugyanis ez az ország hivatalos pénzneme. Meg kell jegyezni továbbá, hogy nem a világ legolcsóbb helyére megyünk, így amin tudunk, nem árt spórolni: pl.: ha nem a város centrumában szállunk meg, hanem kicsit kijjebb, akkor pénzt takaríthatunk meg és egyúttal új városrészeket is felfedezhetünk. Ill., ha találunk vidéken egy kedves kis fogadót vagy apró szállodát, ott is érdemesebb megszállni.

Összességében tehát elmondható Franciaországról, hogy mindenkinek nyújt az igényeinek megfelelő kirándulóhelyet, és megfelelő mennyiségű felfedeznivalót. Sokszínűségének köszönhetően napjaink egyik legkedveltebb turista-célpontja. Szerintem egyszer mindenkinek látnia kell, és végül, de nem utolsó sorban: „Vive la France!”.
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.