nyarals fejlc

Görögország Utazás

A legtöbben már jártunk ebben a csodálatos dél-európai országban. Hogy mi vonzza ide a turistákat? Napsütés, homokos tengerpart, számtalan szórakozási és kikapcsolódási lehetőség, a több ezer éves kultúra nyomaival való találkozás, mindez valóságos mágnesként működik.

Görögország bármelyik részére is látogatunk ennek a csodálatos országnak, két dologban bátran bízhatunk: abban, hogy jó időt fogunk ki, hisz áprilistól késő őszig tombol a nyár, ám a mediterrán sós levegő miatt mégsem érezzünk bántónak a forróságot. A naptej azonban mindenképp ajánlott, sőt, kötelező! A másik pedig, hogy akár az Égei-, akár a Ion-, akár a Földközi-tenger partjára utazunk is, csodálatos tengerparton tölthetjük azt az 1-2 hetet. A közel 15000 km hosszú partvonal és a körülbelül 2000 kisebb-nagyobb sziget bőven kínál strandolásra, fürdőzésre alkalmat, és mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, akár homokos, kavicsos vagy sziklás partra vágyakozik. A víz mindenhol kristálytiszta, a strandok mindenütt kényelmesek és tiszták, rengeteg sportolási lehetőséggel, de találunk eldugott kis öblöket is, ahol a maga természetességében, akár a civilizáció zsúfolt tömege nélkül is érezhetjük a tengert és a nyugalmat.

Talán a szárazföldre jellemző inkább a homokos partvonal, egyhangúságát egy-egy sziklás, kavicsosabb rész azért megszakítja. Ilyen például Chalkidiké, vagy a Peloponneszosz-i félszigeten Tolon, de nem hagyható ki – a talán legismertebb – Paralia sem.

A szigetek is hasonló adottságokkal rendelkeznek. Bármelyikre is látogatunk, külön világot ismerhetünk meg. Korfu sok száz évre visszanyúló hagyományait, a hagyományokat őrző kis falvakat; a legnagyobb sziget, Kréta változatos növényvilágát, ahol a narancs ültetvényektől a cédrus és pálma erdőkig, hegyvidéktől a szurdokig és tengerpartig mindent megtalálunk. Vagy Rodosz, Héliosz Napisten szigete, ahol a város Óvárosát az UNICEF a világörökség részévé nyilvánította, oly hűen őrzi az ókor csodálatos világát, a régi kor emlékeit.

Mint ahogyan látható, egy görög nyaralás nem csak a tengerparti passzív pihenésről szól. A rengeteg kulturális, történelmi és természeti látnivaló szinte hívogat.
Talán a legismertebb a fővárosban, Európa egyik legrégebbi városában, Athénban található Akropolisz és a Parthenon, valamint a mellettük álló Erechtheion, Ezek az épületek még most is elképesztő méltósággal magasodnak a város fölé. A déli lankán a Dionüszosz-színház teljes épségében fekszik, az ember szinte látja maga előtt, ahogy az ókori színészek bevonultak a lelátó közepén lévő játéktérre.

Athénban ötvöződik a régi és az új, az ókori és a modernkor, és mindez szemünk elé tárul a Nemzeti Régészeti Múzeum termeiben, ahol rengeteg ókori, épségben megmaradt csodálatos kézműves tárgyakat, freskókat és szobrokat láthatunk. A Parlament előtt az őrségváltás még a mai napig is hagyományos módon történik. A régi városrészben, a Plakan, valamint a híres piactéren, az Agorán még most is akkora a nyüzsgés, mint anno 1000 évvel ezelőtt. Ettől is olyan varázslatos ez a város.

A másik csodálatos látnivaló, amely Görögországról bárkinek az eszébe jut, az a Meteórák. Szinte szó szerint értendő, hogy égig érőek azok a hatalmas sziklatömbök, melyek üregeiben és a tetejükre épült kolostorokban szerzetesek éltek. A 25 kolostorból ma ötöt aktívan használnak, mint ahogy azokat a csörlőket is, mellyel annak idején a barátok felhúzták magukat, bár manapság csak az utánpótlás szállítására szolgálnak. Mára már sziklába vájt lépcsősorokon lehet feljutni a kolostorokhoz. A látvány a hegy aljából és tetejéből is lélegzetelállító, aki nem járt még itt, nem tudja elképzelni. Ezért egy Görögországi nyaralás során mindenképp érdemes ellátogatni az aszkéta életmódot folytató szerzetesek egykori lakhelyére.

Talán ez a kettő legismertebb, de az ország minden területén vannak látványosságok. Csak a teljesség igénye nélkül a Delphoi jósda, avagy Apolló temploma, ami zarándokhellyé vált a jósoltatni vágyók körében. Ma már inkább festői szépségű környékéért, és a hely történelmi múltja miatt látogatják.
Említést érdemel Thesszaloniki, a második legnagyobb városa Görögországnak. Sok háború, ostrom pusztította a várost, melyek mind a mai napig otthagyták lenyomatukat a városképen. Ennek ellenére a balkán keleti kapuja lett, kereskedelmi és kulturális központtá vált. Látnivalói a Fehér Torony és a Galerius diadalív.
Nem hagyható ki a Korintoszi csatorna, a Tempi-völgy, vagy az Athos-hegyi Kolostor Köztársaság sem. Midhez fűződik egy - egy történet a történelemből vagy legenda a görög mitológiából.
Akinek a tenger és a rengeteg vízi sportolási lehetőség még mindig kevés, látogasson el a Thesszalonikiben található Waterland-be, ahol igazi élményfürdő várja az aquaparkok szerelmeseit.

Az egész napos tengerparti programok, kirándulások után az este változatos, széles skálán mozgó programokkal várja a görög kultúrát megismerni vágyókat. A zenét, a rendkívül ízletes konyhájukat görög esteken lehet talán legjobban megismerni, de számos étterem, szabadtéri program is várja az érdeklődőket. A görög közvetlen nép, kedvesek az idegenekkel, és talán ezért is akarják megismertetni kultúrájuk minden részletét, ami nekik annyira fontos.

Görögországot csakis egy módon lehet megismerni. Nem könyvekből, lexikonokból, hanem személyesen megtapasztalva, megízlelve, átérezve, mit is jelent: A Hellén Köztársaság.
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.