nyarals fejlc

Tengerpartra vágysz, irány Horvátország!

A nyaralni vágyók számára, akik már unják a magyar tengert, a legkézenfekvőbb megoldás, hiszen a szomszédunkban található. Pár órás autóút az egész.

A több száz kilométeres horvát autópálya után, a szerpentinekre érve káprázatos tájban gyönyörködhetünk. Az egymás utáni alagutak és néhol csak a puszta is felejthetetlen látványt nyújt, és ott van még a hatalmas híd, 1430 méter hosszú. Használatáért fizetni kell, de nyugodtan írom, hogy a látvány az árát többszörösen megtéríti. E hídról Krk szigetére juthatunk. A falvakban, városokban lévő rengeteg egymás utáni kőhalmokról nem is beszélve. Horvátország többek között még tele van templomokkal, éttermekkel és sikátoros kis utcákkal, ahol nem nehéz eltévedni.

Hogy Horvátországban mi a napi program? Fürdés egész nap a tengerben. Kell ennél több? Ki-ki a maga igénye szerint választhat partszakaszt a csodálatos Adrián, mivel a kavicsos, betonos és homokos part egyaránt megtalálható itt. Ha nem szereted a nyüzsgést, pár perces sétával lehet találni olyan öblöket, ahol nem zavar senki. Persze a tengeri sünökkel mindenhol vigyázni kell, mert könnyen megszúrják a lábad, de egy pár süncipővel meg lehet előzni a bajt.

A Horváth tengerben számos élőlénnyel, és gyönyörű növényekkel lehet még találkozni, amiket egy búvárszemüveg segítségével láthatunk a legjobban, esetleg egy búvárkodáson is részt vehetünk, ahol a tenger rejtett titkaira lehet fényt deríteni. Maradandó élmény marad olyan közelről megcsodálni az élővilágot.

Akiknek reumás panaszuk van, ők fekete iszappakolással orvosolhatják Horvátország Krk szigetén - Cizicin, amely a bőrre is szépítő hatással van. Kisgyerekekkel is nyugodtan mehetünk Horvátországba, mert olyan sekély, mint a Balaton, kb. fél kilométer után is csak derékig ér a víz. A gyerekeknek pedig tetszeni fog, ha bekenik egymást iszappal.

Akik unják a fürdést, és nem utolsó sorban szeretnek hegyet mászni, e célra kiválóan alkalmasak a horvátországi hegyek sziklái. Itt a hegymászáson kívül fel kell készülni a kisebb-nagyobb gyíkok előbukkanására is.

Akinek viszont ez sem elég barlangtúrán is részt vehet pl.: Biserujkában a nagyszerűen kivilágított barlangi képződményeket láthatja. A barlangtúra vezetők is barátságosak, és mindenkinek szívesen állnak a rendelkezésére. Templomokat is lehet látogatni, melyeket szintén érdemes, hisz már kívülről is lenyűgözők.

Ha Horvátországban hosszabb kikapcsolódást tervezünk, egy hajóúttal (ami nem csak pár perig tart) el lehet jutni az olasz tengerparthoz is, ha a pénztárcánknak is megengedhető ez az útszakasz. De nem csak Olaszországba lehet elhajózgatni, számos más szigeten is körül lehet nézni, ahova komppal juthatunk el, és ezek a hajóutak sokkal rövidebbek.

Esténként a központokban zenés/élőzenés esteken vehetünk részt, melyek a régi utcabálokra emlékeztetnek. A hangulat a tetőponton van, és még az idősödő párok is gyakran táncra perdülnek. Kitűnő ez a kikapcsolódás az ismerkedni vágyók számára is, mivel rengeteg kis kocsma, illetve vendéglő van kialakítva a központokban, a még jobb hangulatért.

Horvátországban érdemes megkóstolni többek között a horvát borokat is. Szinte minden étteremnek saját bora van, ami a hatalmas szőlőültetvényekből adódik. A falvak határain kívül az óriási szőlőültetvény végét se lehet sokszor látni. A helyi pálinkáknak is nagyon finom jellegzetes édeskés ízük van, és az ára is elég baráti. Ha üveggel veszünk belőle, sok helyen egy szál növényt raknak az üvegbe, ami igazán jól néz ki, és a növény legalább megmarad.
Vigyázzunk, csak mértékkel iszogassunk, mert könnyen megárthat.

Ha már beszéltünk az italokról, akkor most jöjjenek az ételek. A sok-sok éttermek közül mindenki megtalálja a maga szájízének a megfelelőjét. Vannak a megszokott ételek, a hamburger, hot-dog, spagetti és még sorolhatnám. De miért is ilyeneket ennénk Horvátországban? Választhatunk a tenger gyümölcseiből, pl.: kalmárból, rákokból, különféle halakból, melyeknek megvan a jellegzetes horvát ízük. Az ínyencek számára esetleg polipot vagy csigát is felszolgálnak.

Ne feledkezzünk meg azokról a fontos személyekről se az életünkben, akiket otthon hagytunk és vigyünk nekik egy-két apróságot, hogy tudják, hogy gondoltunk rájuk a horvátországi nyaralásunk során. Rengeteg Souvenir bolt áll rendelkezésünkre az ajándéktárgyak vásárlására is, de egy üveg horvát bor se rossz ajándék.

Ha pedig kinyaraltuk, kiáztattuk magunkat, és lejárt az idő, amit a szálláson tölthettünk, irány az autó, és induljunk haza csoki barnán. Persze fájó szívvel intsünk búcsút a horvát tengernek, és ígérjük meg neki, hogy még találkozunk!
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.