nyarals fejlc

Németország nyaralás

Ha valaki Európai körutat tenne, nem érdemes kihagynia Németországot. Lehet, hogy sokakban még a mai napig is szörnyű élményeket idéz fel Németország nevének puszta olvasása is, de most bebizonyítom Önnek hogy semmi félnivalója nincs a mára már Európa ipari-, és gazdasági nagyhatalmává lett országtól.

Első érvként az utazáshoz, talán az ország földrajzi elhelyezkedését kellene megemlítenem.
Németországot először is Európa 3 legnagyobb folyója szeli át: a Duna, az Elba, és a Rajna.
Ezek közül is Németország legfontosabb folyója a Rajna. Vízhálózati sűrűségéből következik, hogy az ország egész területére kiterjedt volt a tutaj használata, ami a távolsági kereskedelmet könnyítették meg. Ezen a fából készített „járművön” szállítottak például: bort, kézműves termékeket, mezőgazdasági terményeket.

Nem árt tudni azonban, hogy most egy 861-ben megalakult országról van szó, ezért, meg persze a hosszú ideje tartó fennállásának köszönhetően, Németország gazdag turisztikai látványosságban.

Vegyül először Németország fővárosát: Berlint. A város jelképe a Brandenburgi kapu, amely az 1780-as évek végén épült fel. Az úgynevezett oszlopos előcsarnok, az athéni Akropolisz mintájára. 12 dór stílusú oszlopból áll. Ezeknek tetején egy fogat van, amelyen a győzelem istennője Viktória áll. Az építmény az Under den Linden nyugati végénél áll a berlini dóm és a Múzeum-sziget szomszédságában. A Múzeum-szigetet 1999 óta védi az UNESCO.

Ugyancsak Berlinben található a rokokó stílusban épített Német Állami Opera, az Állami Könyvtár, illetve a berlini püspökség központja, a Hedvig-katedrális.

A város legismertebb bevásárló sétánya a Kurfürsterdamm, amely számos üzlettel, hotellel és étteremmel várja a Berlinbe utazókat. A Kurfürsterdamm keleti meghosszabbítása: a  Tauentzienstraße. Itt található Európa legnagyobb kávéháza, a KaDeWe. A kávéház a 22 emelet magas, számos étteremnek, irodának és üzletnek otthont adó Európa-centerben található, amelytől 3 km-re helyezkedik el a Tiergarten (Állatkert).

A főváros a múzeumok kedvelőinek is tartogat kincseket. A már említett Múzeum-sziget 20 múzeumnak ad otthont. Itt található meg az iszlám művészetek múzeuma a Bode-Museums, az Új Nemzeti Galéria, a Régi Nemzeti Galéria, a Telekommunikációs Múzeum, a Berlini Galéria és így tovább.
Fontos megemlíteni még egy pár várost, melyet érdemes útitervbe vennünk.

Drezda: Szászország (német szövetségi tartomány) fővárosa. Ez Németország gazdasági és egyben pénzügyi fővárosa. Kulturális jelentősége miatt, az Elba Firenzéjének is szokták nevezni (Elbflorenz).

Bamberg: Németország egyik egyetemi városa, területét illetőleg akkora mint Szeged 5-ször. Rengeteg középiskola, főiskola és egyetem áll ebben a városban. Bamberg jelképe a Bambergi dóm, amely az ott található Szent Istvánt ábrázoló (még fiatalkorában) szoborról híres. A hiedelmek szerint I. Szent László itt kérte meg Gizella kezét. A város a színház kedvelőjét sem hagyja ki. 10 színházával hívogatja az előadások szerelmeseit.

Bremen: egyértelmű, ha valaki a régi épületek, turisztikai látványosságok szerelmese, akkor Bremenben (magyarul: Bréma) van a helye. A reneszánsz stílusú régi városháza Bremen piacterén áll. Az épületet 2004-óta az UNESCO védi.

München: az építészet fellegvára. Falai között a román stílustól a reneszánszig, a szecessziótól a historizmusig minden stilisztikai irányzat megfigyelhető. Ha kulturális fővárost kellene választani, természetesen München kapná meg ezt az elismerő címet. Több mint 30 Múzeum több világhírű rendezvény (Oktoberfest)

A vasúthálózat tökéletes, az országban több reptér is van. Az autóbuszok is sűrűn közlekednek. Az autópályák tökéletesen járhatóak, igaz, mint mindenhol dugókra  nagyvárosok körül kell számítanunk.

Németországba már egész olcsón eljuthatunk. Vasúttal már 4690 Ft-tól, repülőjegyet már 14500 Ft-ért is kapunk, és mivel nincs zónakülönbség, az óránkat sem kell állítgatnunk.

Általános információk Németországgal kapcsolatban

Németország Közép-Európa legnagyobb és legjelentősebb állama. Európa hatodik legnagyobb országa, Németország 357 021 négyzetkilométerével.
Európa második legnépesebb országa 82 431 390 lakosával. Németország hivatalos nevén Német Szövetségi köztársaság, független ország, vezető ipari állam. Németország tizenhat tartományra tagolódik. Ezek közül tizenhárom szövetségi állam és három város. Kilenc országgal határos. Ezen kívül két tenger is mossa a partjait. Az ország időjárása néha eléggé kiszámíthatatlan. Voltak nagyobb árvizek, de ezek nagyon ritkák ebben az országban. Éghajlata nedves kontinentális, mivel tengerek veszik körül. A mérsékelt éghajlati övben fekszik.

Németország az Alpoktól a Balti és az Északi-tengerig terjed. Legmagasabb pontja: Zugspitze (2963 méter). Németország három nagy földrajzi egysége az Északnémet-alföld, a Német-középhegység és az Alpok. Németország vizekben sem szegény. Hat leghosszabb és legjelentősebb folyója (németországi szakaszaik hossza szerinti sorrendben) a Rajna, a Weser, az Elba, a Duna az Ems és az Odera. További 21 folyó található, amelyek teljes hossza meghaladja a kétszáz kilométert. Németország legnagyobb tavai a Bodeni-tó, a Müritz, a Chiemsee, a Schwerini-tó, és a Starnbergi-tó. A természetes tavakon kívül nagyon sok mesterséges tó található a gátakkal duzzasztott folyókon. A vízesések közül 10 haladja meg a százötven métert, közölük kilenc az Alpokban van. Legnagyobb a 470 m magas Röthbachi-vízesés Berchtesgaden környékén. Mesterséges csatornákat is találunk Németországban, amelyek a folyókat egymással vagy a tengerekkel kötnek össze.

Németország erdői, hegységei és a tavak alkotta térség maga a túrázók paradicsoma. A túráktól kezdve a hegységekben és a magas hegyekre vezető kirándulásokig itt mindenre lehetőség nyílik. A túrázók a természetet a vidék és az emberek társaságában és segítségével ismerhetik meg. A fiatalok számára gyakran szerveznek sátortábort, szabadidős programokat, élménytúrákat és oktató programokat. A szállodák, és vendégházak többsége a túrázók igényei szerint alakítják ki szolgáltatásukat. A tájak beutazása túrázóként, kerékpárosan vagy csónakban tehető meg. Pihentető és megismerjük a természet titkait. Németország szinte még érintetlen, gazdag természettel és tájakkal várja látogatóit. A növény- és állatvilág óriási élményt nyújt. A német természeti parkok és kulturális természeti vidékek közül néhány világszerte egyedülálló.

A környezet és az egészség védelme érdekében környezetvédelmi zónákat alakítottak ki 2008. január 1.-i hatállyal. Ezután érezhetően csökkenthető a levegő károsanyag-tartalma. A környezetvédelmi zónákat közlekedési jelzések jelölik. Németországban szelektív hulladékgyűjtés működik. Külön gyűjtik a különféle anyagokat. Felfedezhetjük a várakat és kastélyokat, a lenyűgöző múzeumokat, a lélegzetelállító vidámparkokat vagy utazzon a musicalek és kabarék korszerű fantáziavilágába. Napjaink Németországában virágzik a kulturális élet. Németország operaházairól világszerte ismert. Düsseldorf a divat fővárosa. A kimagasló helyi konyha nagyon sok ínyenc étel elkészítéséről gondoskodik. Többek közt közkedveltek a sör és borfesztiválok valamint a német karácsonyi vásárok. Németország különböző típusú és színvonalú szálláshelyei közül könnyen választhatnak.

Luxus szállodák vagy panziók is rendelkezésünkre állnak. Németország hivatalos pénzneme 2002. január 1.-től az EURO. 1 EURO = 100 cent. 1 EURO = 250-280 forint. Hivatalos nyelv Németországban a német. A német szövetségi parlamentbe, a Bundestagba a 2005-ös választásokon öt párt jutott. A kisebb pártok együttvéve a szavazatok mindössze 2,7%-át szerezték meg. Az Amerikai Egyesült Államok és Japán után Németországé a Föld harmadik legerősebb gazdasága. A munkanélküliség a szociális rendszer merevsége miatt hosszú távú problémává vált. Sokoldalú iparából a gépgyártás, a vegyipar és az elektrotechnika-elektronika emelkedik ki. Németország vegyipari nagyhatalom. A világ nagy vegyipari csoportosulásainak sorában az első három helyet német cégek foglalják el. A német gazdaság vezető ága a gépipar. Tengerjáró hajókat, szerszámgépeket, ipari felszereléseket (tengeri fúróberendezéseket is), gépjárműveket gyárt.

Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.