nyarals fejlc

Olaszország - a legkényelmesebb csizma.

Olaszország Közép-Európa egyik legkedveltebb turisztikai országa. Számos lehetőséget nyújt az oda látogató turisták számára, legyen szó: üdülésről, nevezetességekről, avagy a világhírű olasz konyháról. Olaszország a 4. helyet foglalja el, mint vendéglátó állam, az őket megelőző Franciaország, Spanyolország és az USA mögött.  A földközi tenger közepébe nyúló csizma formájú “félsziget” keletről az Adriai tengerrel határos. Mediterrán éghajlatú, de ez leginkább délen érzékelhető ténylegesen, a száraz forró nyár, az enyhe tél és a kevés csapadék jellemző rá.

Olaszország megközelítése mind repülővel mind pedig autóval nagyon kedvező. Kiváló közlekedési rendszerrel kiépített ország. Fogadóképessége hatalmas, 1-5 csillagos hotelek, üdülőfalvak és kempingek. Csodálatos városaival, tengerpartjaival elkápráztatja az odalátogató turistákat. Nevezetességei ugyancsak figyelemre méltóak, Rómában található a híres Colosseum, Velence a karneválról híres, emellett meg lehet említeni többek közt a Bologna-ban februárban megrendezésre kerülő képkiállítást, és még sok más, egyéb kulturális és természeti látnivalót ebben az igen sokrétű turisztikai országban.

Az olasz konyha szintén fantasztikusnak mondható, ami a természeti és éghajlati adottságokból fakad. A világhírű olasz pizzákon és tésztákon keresztül rengeteg finom és főleg csábító mediterrán ízű ételekkel gazdagodhatunk Olaszország konyháinak felkutatása után.  Hazánkban is számos közkedvelt olasz ételt szolgálunk fel szívesen, mint például a Bolognai spagettit, a Milánói makarónit és a többi. A felvágottak itt szintén említésre méltóak, viszont a pékáruval az Olaszok hadilábon állnak, borzasztó kicsi a választék e téren, de az imént említett tészták, felvágottak kárpótolnak minket. Amiről még nem esett szó, és itt lehet megemlíteni a megfelelő földrajzi helyzet az olasz konyha terén, azok a tengeri herkentyűk, az úgy nevezett Frutti di Mare.  Az egyik legelterjedtebb előétel a Cozza (feketekagyló).  Itt megint szóba kerülhetnek a pizzák is, szintén nagy előszeretettel használják kiváló tengerük kiváló “gyümölcseit” a vékonyra nyújtott tésztákon is. Kisebb városok tengerpartjain található vendéglőkben a Frutti di Mare alapanyagokból készült ételeket a legjellemzőbbek, főleg az úgynevezett Trattoira éttermekben a legelterjedtebb.

Igazából eddig csak a nyaralásról esett szó ebben az országban, pedig legalább ugyanannyira említésre méltó a telelés is. Rengeteg sípálya és síterep található itt. Szintén többcsillagos apartmanok, wellness üdülők és más egyéb szállás lehetőségek könnyebbíti meg a téli sportok kedvelőinek szállás lehetőségeit.

Ezek után muszáj lesz szót ejteni a sportról is. Nyílván, az üdülést kutató turisták többsége, ha sportról van szó, a sípályákat kutatja fel, avagy a fantasztikus tengerek frissítő habjaiba kíván mélyebb betekintést nyerni, de kikapcsolódásként és a sport szeretete miatt rengeteg futballrajongó is utazik Itália területére. Ugyanis Olaszországban a legelterjedtebb és leghíresebb sport a foci. Itt számos ember a futballt vallásnak tekinti. Rengeteg nagy csapat rengeteg szurkolóval. A fővárosban ott tanyázik az AS. Roma és az SS Lazio csapta, Milánóban szintén két, hatalmas klasszis, az AC. Milan és az Inter FC. Emellett említésre méltó még Torino csapata, a Juventus FC, mely szintén sok, nem csak hazai, hanem nemzetközi porondon is hatalmas eredményeivel büszkélkedhet.

Összességében, nem lehet kiemelni, hogy kinek is ajánlatos az Olaszországi kiruccanás. Legyen szó, nyaralásról, telelésről, városnézésről, szurkolásról, étkezésről, kiállításokról, Olaszország minden téren a legkényelmesebb csizma marad, bármiről is legyen szó.

Olaszország, ahol nem lehet unatkozni

Kikapcsolódásra vágyik, esetleg valami újszerűt, vérpezsdítőt szeretne megtapasztalni, vagy csak ejtőzne a tengerparton, ahol nyugalmat találhat? Csukja be a szemét és engedje, hogy elrepítsük az Appennini-félsziget országába, hogy soha vissza nem térő élményeket szerezhessen!

A majdnem 60 millió lakost hátán cipelő kis csizma rendkívül sok lehetőséget tartogat az idelátogatók számára, és ígérhetem, nemcsak a mediterrán éghajlat gondoskodik a forró hangulatról.
Vegyük csak szépen sorba! Ugye, nemcsak egy tál, gőzölgő spagetti jut eszébe, ha Itáliára gondol? Bár, tény és való, az olasz ajkú népek különleges gasztronómiai csodákat adományoztak a világnak, legyen az bármilyen formájú tészta paradicsomos-, akár fokhagymás szósszal, tengeri herkentyűkkel, sütve, főzve, vagy akár rakottasan. De, ha már a konyhaművészeteknél tartunk, Olaszország nemcsak tradicionális ételeiről, hanem borairól is híres. Ha közelebbről is szívesen megismerne, megízlelne mondjuk egy Montevetranot, vagy egy San Leonardo-t, akkor nemcsak kivételes zamatokkal ismerkedhet meg, de csodálatos látvány tárul szeme elé, ha bejárja mondjuk a Piemonti-, Szicíliai-, Trentinoi Borvidéket, de az etruszkok egykori birodalma, Toszkána  sem okoz csalódást az idelátogatóknak; legyen szó szőlészetről-borászatról, tengerparti üdülésről, vagy akár egy csendes kis faluban eltöltött kellemes hétvégéről.

Manapság már autóval, akár busszal sem távolság kijutni az olasz tengerpartra, valamint egy egyhetes üdülés költsége vetekszik egy itthoni szállodában eltöltött hosszú hétvége árával, így a magyarok körében továbbra is népszerű az olasz tengerpartok felkeresése. Ha meg szeretnénk mártózni az olasz vizekben, szinte az egész ország területén találunk erre lehetőséget: csobbanhatunk a keleti oldalon az Adriai – tenger vizébe, ahol a homokos, sekélyebb partok várják az idelátogatókat Jesolotól egészen Anconaig, Igaz a Toszkán strandok épp úgy, mint a Ligur tengerpart elég felkapottak, de biztos marad még hely Önöknek, ha a nyugati partokat keresik fel.

Olaszország szerencsére nemcsak nyári turisztikai célpont. Sokak látogatnak el a hegyvidékes területekre a téli időszakban is.  Az Alpok déli vonulata paradicsomi feltételeket biztosít a téli sportok szerelmeseinek. Cortina d’Ampezzo, Tonale, Livigno és Tarvisio felejthetetlen emlékeket adhat az ide látogatóknak, legyen szó síelésről, extrém sportokról, vagy akár siklóernyőzésről, sárkányrepülésről, illetve sziklamászásról.

Tengerpartja, számtalanszor megénekelt napfényes, meleg éghajlata és tájainak szépsége mellett vonzereje főként a több ezeréves történelmének hagyatékaiban rejlik. Kulturális turizmusa meghatározó szerepet tölt be idegenforgalmában. Ha erre járunk, ne hagyjuk Rómát, ahol a Pantheon, a Capitolium és a Colosseum előtt nemcsak mi magunk válunk aprókká, de a mai kor építészete, művészete is eltörpül az ókori római csodák mellett. Említhetnénk még Milánót az olasz divat fővárosát, ahol mindenféleképpen meg kell csodálni a Dóm teret, épp úgy, mint a Világörökség egy részét, a híres Santa Maria delle Grazie – templomot, ahol egy nem mindennapi polihisztor, Leonardo Da Vinci egyik remekművét, Az utolsó vacsora című festményt is megtekinthetjük.
Ha tehetjük, ne hagyjuk ki a firenzei dómot, a Vezúv otthonát, Nápolyt, és természetesen a szerelmesek varázslatos városát, Velencét se, de ide mindenféleképpen vigyünk magunkkal térképet; bár még ez sem garancia, hogy nem tévedünk el az ágas-bogas, szűk kis utcák útvesztőiben, és hirtelen a csodálatos, élettel teli utcák helyett, sötét, csendes sikátorban találjuk magunkat.

Nem mondhatnánk, hogy Itália csendes, nyugodt ország. Maguk az emberek sem a hideg angol viselkedéskultúrát képviselik, tehát elsősorban azoknak ajánlom ezt az országot, akik valami nem mindennapi, különleges élményre vágynak.
Ha pedig ennél is nagyobb nyüzsgést szeretnének, vegyenek részt a Velencei karneválon, mely minden év februárjában megrendezésre kerül, de biztos nem fognak unatkozni, ha egyszer felkeresik a Vinitaly elnevezésű borászati szakkiállítást, melyet kétévente szerveznek meg a Shakespeare által híressé tett Verona városában. A Sanremoi Fesztivál és a milánoi Festivalbar pedig a zene szerelmeseinek kedveskedhetnek emlékezetes élménnyel.

Bárhogy is döntsenek, biztos nem fogják megbánni, ha egyszer ellátogatnak az egykori gladiátorok földjére; ha nem hiszik, járjanak utána…
 

Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.