nyarals fejlc

Románia

Románia kelet-közép európai állam, fővárosa Bukarest. Az ország történelme szorosan összefonódik a magyar történelemmel, mely a látnivalókon és az ország értékein erősen hordozza a nyomait. Az idelátogatók nagy részének Erdély települései a célpontja. Legfőképpen Erdély szimbóluma, a faragott kapuk és fatemplomok vonzzák a turistákat. Ezek nagy része Máramaroson található, melynek háromnegyed részét erdők és hegyvidéki legelők alkotják. A térség 93 fatemplommal rendelkezik, melyből jónéhány a világörökség része.

Máramarost bejárva rengeteg magyar történelmi utalással találkozunk. Szatmárnémeti városához a magyar irodalom alakjai kapcsolódnak, mint Petőfi Sándor, Kaffka Margit, Krúdy Gyula, Dsida Jenő és Kölcsey Ferenc, de a legfontosabb irodalomtörténeti zarándokhely Koltó és Nagybánya, mely egyben a királyok és fejedelemasszonyok városa is volt. Itt található a Bódi-tó, mely egyike Románia természeti szépségeinek. Amennyiben a természeti csodák vonzása fokozható, úgy a Gutin-hágó ezt megteszi Máramarossziget felé haladva. A környék érdekessége a szaploncai vidám temető, mely egyedülálló a világon. Élénk színű fejfákon vidám verseket olvashatunk. Románia legjobban kiépített télisport és üdülőtelepe Borsafüred, a Radnai havasok biztosítják a csendet és a nyugalmat. A máramarosi havasokat kisvasúttal is bejárhatjuk Visér-völgyében.

Románia második legnagyobb városa Brassó a Cenk hegy lábánál, mely évszázadokon át gazdag kereskedő város, egyben a legjelentősebb települése volt az országnak. Később az erdélyi szellemiség fontos központja volt. A város legfőbb nevezetessége a Fekete templom, mely Erdély legnagyobb temploma. Az építmény lenyűgöző, nagy büszkesége a XIX. századi Bucholz orgona, mely 4000 sípból áll. A város egyéb látnivalói a XVIII. századi templom, a régi városháza, a Hirscher-ház és Johannes Honterus bronzszobra. Brassóban van egy drótkötél pályás felvonó, mely segítségével könnyedén feljuthatunk a Cenk-hegy tetejére, közel 1000 méteres magasságba. Brassótól elindulva a Küküllő széles völgyében találjuk magunkat míg elérjük Segesvárt, mely ma is középkori pompájában áll. Románia több száz éves múltját idézi számunkra. A város a középkorban jött létre, történelmét a Városi Múzeum őrzi.

Románia legfontosabb gazdasági és kulturális központja Hargita megye két legnagyobb városa, Csíkszereda és Székelyudvarhely. A megye székhelye Csíkszereda, mely látnivalói mellett a téli sportok híres központja, tekintve, hogy ez a város Románia leghidegebb települése. A város büszkesége a Csíki sör, mely világhírű. Csíkszereda legfőbb látnivalói között szerepel a Mikó-vár, mely a Csíki Székely Múzeumnak ad otthont, a római és a görök katolikus templom, továbbá az ortodox templom. A XIX. század végén épült a megyeháza és az igazságügyi palota, mindkettő eklektikus stílusban, nem sokkal később épült a Római Katolikus Főgimnázium szecessziós stílusban. A XX. század végén a régi városközpont lebontásra került, hogy modern városközpont épülhessen ki. Érdekessége, hogy az új római katolikus templomot Makovecz Imre tervezte. A városhoz tartozó, ám mégis különálló három városrész, Zsögöd, Csíksomlyó és Szécseny. Zsögöd városrész leghíresebb látnivalói a XV. századi római katolikus templom, a református templom, a Mikó-udvarház és a Nagy Imre galéria, továbbá erősen látogatott a zsögödi fürdő. Csíksomlyó városrész leghíresebb látnivalója a Csíksomlyói kegytemplom és kolostor, melynek egyik kápolnája a nándorfehérvári diadal emlékére épült. A templom mellett található Csíkszék, mely az egykori székháza, ma kórházként üzemel. Románia nevezetessége az itt feltörő borvíz, mely a Lok-patak völgyében tör fel, és kedvelt ásványvíz. Szécseny városrész fürdője igen látogatott, továbbá mivel a Hargita lábánál fekszik, ezért kedvelt kirándulóhely.

Hargita megye második legnépesebb városa Székelyudvarhely, mely egyben fontos közúti csomópont. A település az Udvarhelyi-medence egyik legkorábbi települése. Egyik legszebb műemléke a városháza, mely 1896-ban épült a millenium emlékére. Ugyanekkor épült a Milleniumi Székely emlékmű, mely egy 8,5 méter magas obeliszkhez hasonló oszlop. Érdemes még ellátogatni a Tompa László emlékházba, mely a költő lakhelyén mutatja be életét és munkásságát.

Románia várai igen látványosak és szép számmal találhatók az országban. Leghíresebb a Székelytámadt vár, a Budvár és ennek elővára Csicservár, melyeknek ma már csak romjai láthatók. Leghíresebb Déva vára, ahol Dobó István raboskodott. A vár a XIII. században épült Déva melletti meredek hegyen.

Románia virágzó gyógyfürdője a Cserna-folyó völgyében fekszik, mely még a római időből maradt ránk és az Osztrák-Magyar Monarchia leghíresebb fürdőhelye volt.

Románia kolostorai vonzzák az utazókat. Nagyon sokfélék és szép számmal vannak az országban. Érdemes egy kolostor körutazást tennünk, hiszen szép számmal vannak, melyek a világörökség részét képezik, a bucovinai kolostorok közül a sucevitai a legrégebbi. Románia híres üdülőtelepe Durau, mely a hegyvidéki levegőnek köszönhetően gyógyhatású, másik nagy forgalmú hegyi üdülőtelepe az országnak Campulunk Moldovenesc.
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.