nyarals fejlc

Spanyolország nyaralás

A flamenco, a sombrero, a bikaviadal, ez Spanyolország… A tapas, a paella, a sangria, ez mind  Spanyolország… Antonio Banderas, Picasso, Salvador Dali, Pénelopé Cruz, ez is mind mind Spanyolország…
A spanyol királyság sokszínűsége miatt az utazók kedvence, mert megtalálható itt a klasszikus tengerpart, a pezsgő éjszakai élet, a több száz éves történelem, és a különleges kultúra. Aki hegyekbe vágyik megtekintheti Granada csodálatos hegycsúcsait, aki napozni szeretne, annak csak ajánlani tudom Costa Brava vagy a Costa del Sol klasszikus tengerpartjait, mégis Spanyolország a városi turisták számára tartogat a legtöbbet. Rengeteg sokszínű városa közül kettő igazán kiemelt látványosság: a főváros, Madrid, és Barcelona.
Madrid, az ország fővárosa és a királyi székhely, London és Berlin után a harmadik legnépesebb város az Európai Unió területén. Az ország mértani középpontjában fekszik tehát, síkságra épült, a tengertől távol, pezsgő kulturális és legendás éjszakai élettel. A város 50%-át terek és parkok alkotják.
Madridban járva érdemes felkeresni a régi főteret, a Plaza Mayort. A főtér 1690-ben épült, de mai formáját 1790-ben nyerte el. Korábban bikaviadalokat, nyilvános kivégzéseket tartottak itt, manapság üzletek, kávézók állnak rajta, és többnyire kulturális rendezvényeknek ad otthont.
A királyi palota szintén helyi látványosság, bár Juan Carlos király nem itt lakik. A palota belső tere gazdagon díszített, megtalálhatóak benne a legnagyobb művészek, pl. Velázquez, Tiepolo és Goya képei. A palotát ma főleg diplomáciai és protokolláris célokra használják.
A vásárolni vágyóknak is tartogat Madrid meglepetéseket. Nem szabad kihagyni a város leghíresebb sétálóutcáját, a Gran Viát. Az utca nem csak a vásárolni vágyóknak látványos, ugyanis az egész utca egy építészeti remekmű, nem beszélve arról, hogy itt járva megtapasztalhatjuk a spanyol vidámságot, kedvességet és könnyedséget.
Amennyiben egy romantikus parkban sétálós délutánra vágyunk, látogassunk el a Parque del Buen Retiro-ba. A park közepén egy mesterséges tó is van.

Madrid az ország kulturális fővárosa is. Itt található a világszerte ismert Prado múzeum. A festményeken és szobrokon kívül több mint 5000 rajz, 1000 érme és medál is megtekinthető. A 8600 darabos festészeti gyűjteményben olyan művészek felbecsülhetetlen értékű művei vannak, mint Velazquez, Goya, Rubens, Rembrandt és El Greco. Madrid másik elhíresült múzeuma, a Thyssen-Bornemisza Múzeum. Itt találhatók a modernkor művészeti alkotásai, az impresszionisták, az expresszionisták, valamint európai és amerikai festmények a 19. század végéről, tehát minden, ami a Pradoból kimaradt. A múzeum 1997-ben nyílt meg és olyan festők munkái láthatóak itt, mint Van Gogh, Picasso, Dalí, Piet Mondrian, Monet, Cézanne, Renoir.

Sportkedvelők pedig ne hagyják ki a Real Madrid csapatának a stadionját sem.
Barcelona a katalán kormány székhelye. Itt egyesül a tengerparti hangulat a városi pezsgéssel.
Barcelona kikötője, a harmadik legnagyobb földközi tengeri kikötő, azok számára is felejthetetlen élmény, akik nem a hajózás megszállottjai. Kötelezően ajánlott az ott járóknak végigsétálni a platánokkal szegélyezett La Ramblá-n, Barcelona leghosszabb sétálóutcáján.
Kihagyhatatlan a a gótikus negyed és a közepén álló katedrális az óvárosban. A gótikus negyed olyan, mint egy labirintus: minden sarkon valami meglepetéssel találkozhat az arra járó, hol egy templommal, hol egy palotával, képtárral, hangulatos tapas bárral vagy kávézóval.

Barcelona mindemellett nem más, mint Antonio Gaudí városa. A leghíresebb városi látványosság a Sagrada Familia. Gaudí ezt tartotta élete fő művének, több mint 40 évig dolgozott rajta. A templom a mai napig nincs befejezve, a tervek szerint csak 2026-ra, Gaudí halálának 100. évfordulójára fejezik be. A Sagrada Familia nem sorolható kifejezetten egyik építészeti stílushoz sem, ugyanúgy tartozik a kubizmushoz, mint a szecesszióhoz. Az elkészülte után ez lesz a világ legnagyobb bazilikája. Monumentalitásához nem fér kétség, lenyűgöző ereje azonban mégis építészeti eleganciájában rejlik.

Gaudí másik leghíresebb munkája, a Güell park is itt található. Gaudí ezt eredetileg lakóparknak szánta, ám senki sem akart itt lakni. Az egész park egy különleges fantáziavilághoz hasonlít, leírhatatlanul különös és egyéni megoldásokkal.
Akik még ezek után sem untak bele az építészeti remekekbe, megnézhetik a Casa Batlló-t és a Casa Milá-t, de gyönyörködhetnek a Katalán Zene Palotájában is.

Barcelona egyedi látványosságai közé tartozik a mágikus szökőkút is. Fantasztikus szín- és vízjátékot láthat az idelátogató. A szökőkutak a zene ütemére változtatják a színeiket és formáikat, ezért hívják őket táncoló szökőkutaknak. Az előadás 15 perces, de érdemes több szemszögből is végignézni.

Amennyiben meguntuk a kultúrát, akkor sétáljunk este a latin pezsgésű utcákon, kóstoljuk meg a tapast, és ismerkedjünk spanyolokkal, mert nincs még egy nép, amely ennyire temperamentumos és kedves volna a turistáihoz, mert ez is mind-mind Spanyolország...
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.