nyarals fejlc

Tunézia nyaralás

Tunézia Afrika északi részén fekszik, közel a szicíliai szigethez. Arab kultúrájú ország, de mivel francia gyarmat volt, a muzulmán vallás nem olyan erősen érezhető, mint más arab országokban (pl. Egyiptom), ez nagy előnyt jelenthet, ha az ember turistaként látogat el az országba. Általában mindenki beszél franciául, viszont más nyelvekkel (pl. angol) már problémák akadhatnak. Az országban az európai árakhoz viszonyítva minden nagyon olcsó, északról délre haladva ez fokozottan érvényesül. Ez igaz a vallás szigorúságára is, dél felé megszaporodnak a csadoros asszonyok, egyre kevesebb szálloda, étterem található. Mégis érdemes délre utazni, mivel itt fekszik az összefüggő sivatagi rész (oázisokkal és romantikus arab kisvárosokkal), valamint nagyon sok műemlék az ország ezen részén található, például a híres, római aréna és mozaikmúzeum. A közlekedés taxival a legegyszerűbb, hiszen fillérekért eljuthatunk bárhova.

Tunézia gazdag kultúrájával és mediterrán éghajlatával nagyon jó választás a nyaralásra. Városnézőknek és pihenni vágyóknak is ideális, hiszen gyönyörű, homokos tengerpartjai vannak, és városai izgalmas, arab kultúrától pezsegnek. Nem is olyan elérhetetlen cél, hiszen a repülőjegyek nem túlságosan drágák (nagyon sok akciós jegy és szállás foglalható), és az utazási idő sem hosszú, mivel közel van Európához.
Az ország északi részén találhatóak a turistavárosok, melyek elegáns szállodákkal és bazárokkal, éttermekkel várják a vendégeket az év minden napján. Az itt lakók nagyon segítőkészek, s ezekben a városokban az éjszakai élet is gazdag. Az egész országban nagyon jó a közbiztonság, az utcákon járőrök sétálnak, a rendőrök gyorsan és hatékonyan végzik a munkájukat. Az értékekre csupán a Medinákban kell vigyázni (ezek a belvárosokban elhelyezkedő, régi negyedek, melyekben mára bazárok épültek ki), mivel nagyon zsúfoltak, és az idegenek nehezen ismerik ki magukat benne. Érdemes azonban ellátogatni ezekbe a városrészekbe is, mert gyönyörűek, sok műemlék és szuvenírek garmadája várja az oda látogatókat.

Mivel az ország fele sivatagos, az időjárás egész évben elég forró (30-33 Celsius), ezt azonban a tenger közelsége ellensúlyozza: kellemes hűvös szellő és magas páratartalom enyhíti a meleget. A sivatagokat kihasználva a szállodák szerveznek különféle programokat a turistáknak, pl. tevegelés, vagy sivatagi motortúra. Ezek általában az utazási irodától függnek (hosszúságban és árban), de érdemes őket kipróbálni, hiszen nem mindennap utazik az ember Tunéziába, és nagyon jó szórakozást nyújtanak.  Sok szállodában esti szórakozásként animátorok dolgoznak (még a három csillagos hotelekben is), akik minden nyelven próbálják megnyerni a közönséget. Mivel nagyon sok magyar utazik Tunéziába, a szállodákban és bazárokban találkozhatunk olyan arab férfival, aki tud néhány szót magyarul, és egy kis pénzért szívesen szórakoztat nyelvtudásával. A tunéziai konyha nagyon változatos: a turisták kedvéért sok európai étel is megtalálható, azonban a leggyakoribbak mégis az arab éttermek, ahol hatalmas adagokat adnak fillérekért. Mint minden arab országban, itt is vigyázni kell a gyomorrontással, valamint szigorúan tilos csapvizet inni. Az ásványvíz azonban nem terheli túlságosan a pénztárcát: másfél liter kb. 20-40 forintért kapható a boltokban. Mivel a vallás tiltja, általában nem lehet alkoholt kapni a boltokban, a turistaközpontokban azonban kaphatóak tunéziai borkülönlegességek, és a szállodák is készségesen kiszolgálnak pezsgővel, borral, likőrökkel.

Amire vigyázni kell Tunéziában (és ami az arab kultúra jellegzetessége), hogy a nagyarányú szegénység miatt a lakók mindent megtesznek, hogy pénzt szerezzenek a turistáktól. Minden alkalmat megragadnak, így a figyelmetlen látogatók kínos szituációkba kerülhetnek, például ha kezükbe nyomnak kendőket, parfümöket, fűszereket, vagy betuszkolják őket boltjaikba. Ha egyszer bekerül valaki egy boltba, nem nagyon tud kijönni vásárlás nélkül, ebbe bele kell nyugodni.

Mindent összevetve Tunézia nagyon jó választás, kultúrája, tájai magával ragadják a látogatót, és viszonylag olcsón elérhető. Fekvése és történelmi jellegzetességei miatt itt mindenki megtalálhatja a számára megfelelő szórakozási lehetőségeket.
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.