nyarals fejlc

Üzbegisztán

A mai középkorúak, mint volt Szovjet Köztársaságot ismerik, a fiatalok nagy része szerintem nem ismeri ezt az országot. Közép Ázsia nem része a divatos úti céloknak ezért talán olvasóink számára érdekes lesz a bemutatása.
A Szovjetunió szétesése után 1991-ben alakult meg az Üzbég Köztársaság melynek fővárosa Taskent.
Aki ma akar Üzbegisztánba utazni nincs könnyű dolga, az ország a magyar beutazók számára vízumköteles. Ami tovább nehezíti a dolgot, hogy Magyarországon nincs Üzbég követség, így a vízumot Ausztriában Bécsbe kell intézni.
Kevés magyar utazási iroda kínálatában találkozunk Üzbegisztánnal, pedig az ország megérdemelné a figyelmet.

Akik már hallottak az országról azoknak ismerősen csengenek az olyan nevek, mint Szamarkand, Buhara, Taskent. a turisták általában Buharát és Szamarkandot látogatják, pedig a főváros Taskent is kínál látnivalókat, érdekességeket.
Utazásunk  tervezésénél  érdemes figyelembe venni az éghajlatot ,ami  sivatagi kontinentális . Ez azt jelenti, hogy jól érzéklehetően megvannak az évszakok.

A nyár száraz és meleg nem ritka délben a 43-45 C fok meleg, főleg Buharában, és ez annak ellenére, hogy száraz melegről beszélünk elég nehezen viselhető.
Az ajánlott időpontok a május-június valamint a szeptember október ilyenkor még nem túl gyakori az eső és a hőmérséklet napközben átlagosan 25-30 fok.
Üzbegisztánba légi úton lehet eljutni, az öt napos vonatozás nem túl csábító ajánlat.
Közvetlen légi járat Magyarországról nincs, így vagy Moszkván, vagy Isztambulon keresztül lehet utazni. A járatok Taskentbe érkeznek, és némelyik azonnal tovább repül Buharában.

Aki Taskentbe érkezik, készüljön fel egy lassú körülményes útlevél, és vámkezelésre.
A városban megtalálhatók a világszerte ismerős szállodaláncok, ahol 100 -150 dolláros áron kínálják a szobákat. Az egyéni utazóknak bátran merem ajánlani a kisebb magánszállodákat ahol 50-60 dollárért már nagyon jó minőségű szobákat lehet találni.

Taskent egy hárommilliós modern nagyváros, megtalálhatók benne a szocialista lakótelepek a bankok közintézmények modern üvegpalotái ugyanúgy, mint az üzbégek által kedvelt önálló családi házas területek az úgynevezett „mehalák”.

Taskent régi település már az I. században lakták jelenlegi nevét a XI. században kapta jelentése Kőváros (üzbégül tosh =kő) a 1924 óta főváros.
1966.-n a város központját egy erős földrengés szinte megsemmisíti, az ezt követő újjáépítés alakította ki a város mai arculatát.

A régi Taskentből kevés maradt meg ezek között van a Csorszu itt található az
Központi mecset, és piac. Itt van a legtöbb szőnyegkereskedő, itt árulják a színes népviseleteket ünnepi esküvői ruhákat, és természetesen ajándéktárgyakat a turistáknak.

Üzbegisztánban a lakosság 80 % amuzulmán vallású. Ezért a városban elég sok mecset imaház található.
Taskentben van az üzbég vallási vezető a mufti rezidenciája is.
Taskent központja a  „skver” tér itt található Timur Lenk  lovas szobra , és az életét bemutató  múzeum. A tér valóságban egy nagyon szép park, szökőkutakkal pihenő padokkal. Innen gyalogos sétával elérhetőek a főbb nevezetességek , múzeumok  , és bevásárló központok.
Esténként itt sokan sétálnak, nézelődnek.

A városban sok étterem, teázó található ahol megismerkedhetünk az üzbég konyha specialitásaival, de megtalálhatóak az egyéb konyhákat kínáló vendéglők is.
Ma már találunk Pubokat, sörözőket, úgy, mint a világ bármelyik fővárosában.
Nagyon kedveltek és kellemesek a kertvendéglők.

Taskentből egy napos kirándulással is megtekinthető Szamarkand. Taxit bérelve kb. 150 dollárból megvalósítható az utazás ,ez vonattal lényegesen olcsóbb, de kényelmetlenebb.
Szamarkand a „zöld város” Timur fővárosa volt. Üzbegisztán második legnagyobb városa
Az egyik legöregebb város a világon kb.2700 éves történelme van.
A városban található műemlékeknek és magának a városnak a központja a Regisztán
Az elnevezés „homokos területet” jelent. a hagyomány szerint itt voltak a kivégzések, és a homok beitta az áldozatok vérét.

Itt található a Timur unokája  Ulugbek   által a  XV.században  alapított  medresze ( iskolája) .
Ulugbek  híres volt tudományos tevékenységéről csillagvizsgálójának romjai ma is láthatóak a városban. A téren található másik két épület a Tigris mecset „ Ser Dor „és az  „Arannyal bevont  Tilja Kori mecset. Az épületek egy része megtekinthető egy része ma is vallásos iskolaként működik.  A  Tilja Koritól északra található a  XVI. században  épített „Hercegnők mauzóleuma „ épületegyüttes. Itt a Timur és az őt követő uralkodók feleségeinek, gyerekeinek síremléke található.

Szamarkandban van Timur Lenk sírja is. a rövid séta után a városközpontban lehetőségünk van kipróbálni a szamarkandi plovot. a plov üzbég nemzeti étel, amelyet minden városban másképp készítenek ugyancsak híres a helyi „lavas” kenyér, ami valóban különbözik a taskentitől.

Buharába már nem tudunk ilyen könnyen eljutni.
Repülővel 45 perc alatt ott vagyunk, de kényelmesebb vonattal utazni hálókocsiban így egy éjszaka alatt érünk a városba.
Buhara akárcsak Szamarkand régi város itt a tadzsik kultúra alapjait rakták le.
A lakosok nagy része a mai napig tadzsikul beszél, így az üzbégekkel oroszul beszélnek. Általánosságban elmondható, hogy az orosz nyelvtudás, ha nem is nélkülözhetetlen, de nagyon hasznos ebben az országban.

A várost, amely Szamarkanddal együtt a híres „selyemút” része volt a XV. században kőfallal vették körül ahová négy kapun keresztül lehetett bejutni.
Buhara régi városa ma helyreállítva várja a turistákat. a régi város központjában található a város jelképe a minaret. a monda szerint addig él a város, amíg áll a minaret.
1924.-ben mikor a Szovjetunió  legyőzte az emirátust  Frunze  parancsnok több napig lövette
A tornyot, ami állva maradt.

A városvallási központ és zarándok hely. Valamikor 400 mecset volt a városban ,ma is itt található a legnagyobb működő vallási iskola Üzbegisztánban .
 Buhara mindig híres volt kereskedelméről és kézműves iparáról a "bokharai" buharai szőnyeg nem érdemtelenül világhírű.  A régi város változatlanul megmaradt falai mögött a mai napig megtalálhatóak a szőnyegszövők fazekasok műhelyei. A városban található erődítmény jellegű épület az emír téli palotája volt Ma Múzeum.  Szintén megtekinthető az utolsó emír nyári palotája.

A terjedelem kötöttsége miatt csak ízelítőt tudtam adni erről az érdekes országról. Ha lehetőségem lesz, részletesebben megismertetem Önöket az emberekkel, szokásokkal,
Konyhával és hagyományokkal.
Nyaralás | Adatvédelem | Oldaltérkép
honlapkészítés | Keresőoptimalizálás
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.